Leestijd: 7 minuten
Je doelgroep bereiken als kleinschalige reisorganisatie bijgesneden 1

 

 

Er is 1 uitdaging waar vrijwel iedere kleinschalige reisorganisatie mee worstelt: hoe bereik je nou meer mensen uit je doelgroep? Want je hebt wel een website, maar to be honest… het loopt nog niet echt storm qua boekingen en je hebt geen eindeloos promotiebudget. Je ‘gewone’ baan ernaast kun je nog niet opzeggen en naast de ‘via via’ boekingen zou het toch wel fijn zijn als meer niéuwe gasten je zouden weten te vinden. In dit blog laat ik je zien hoe je als kleinschalige reisorganisatie in 5 stappen je doelgroep beter kunt bereiken.

Stap 1: verander je website van passieve digitale brochure naar online topverkoper

Vroeger zagen klanten je reisbureau in de winkelstraat, liepen naar binnen, bladerden door wat brochures, werden aangesproken door een verkoopgerichte reisadviseur die uit eigen ervaring advies kon geven over bestemmingen en producten en jawel hoor: reis verkocht.

Tegenwoordig moet je hiervoor als reisorganisatie in de online wereld net even wat meer moeite doen:

  • Je moet eerst al zorgen dat potentiële gasten jouw website weten te vinden in het ‘online winkelgebied’.
  • Dan moeten ze nog getriggerd worden om naar binnen te lopen (je site ook echt bezoeken).
  • Je wilt je persoonlijke expertise met hen delen zodat je hen kunt bewijzen dat jij de expert bent die ze zoeken, net zoals een reisadviseur in de winkel dat kon.
  • Op je website moeten bezoekers ook zélf makkelijk de informatie kunnen vinden die voor hen relevant is (want er is geen reisadviseur om ze vragen te stellen en in de juiste richting te wijzen).
  • En de informatie op je website moet hen ook nog eens zó aanspreken dat ze niet direct weer vertrekken.
  • Het liefst wil je natuurlijk dat ze direct een reisvoorstel aanvragen, maar als ze nog niet klaar zijn om te boeken wil je dat jouw medewerkers op zijn minst wel hun E-mailadres vragen, zodat je ze later nog eens kunt benaderen.

Zoals je ziet moet je website dus wel heel wat meer zijn dan een online versie van de ouderwetse brochure. Het liefst wil je dat je website er automatisch voor zorgt dat er reisaanvragen in jouw inbox belanden en ja, dat lijkt misschien een beetje ingewikkeld als je zelf geen achtergrond hebt in marketing, maar met een goede basisinrichting van je website en marketing ben je echt al een heel eind.

GRATIS PAGINASCAN AANVRAGEN

Ben je benieuwd hoe je van jouw bestaande website een automatische ‘Booking Magnet’ maakt? Vraag dan een gratis paginascan aan op Reisbureauwebsite.nl. We bekijken jouw website en geven je (vrijblijvend!) technische-, content- en designtips om er meer resultaat uit te halen. 

Automatisch reisaanvragen in je inbox

Wil je als kleinschalige reisorganisatie jouw doelgroep beter bereiken, zodat ook joúw website automatisch meer reisaanvragen in je E-mail inbox laat binnenstromen? begin dan met een goede basisinrichting van je website (techniek, doelgroepgerichte SEO-vriendelijke teksten, goede menu- en sitestructuur, sterke productpagina’s), want alleen op die manier kun je succesvol mensen aantrekken via Google.

Om die inbox vol met reisaanvragen te krijgen is het alleen niet voldoende om websitebezoekers te hebben: je moet je websitebezoekers ook daadwerkelijk overtuigen om óf direct een reisvoorstel aan te vragen óf zich op zijn minst aan te melden voor je E-mail nieuwsbrief, of je te gaan volgen op social media of via je blog.

Voorkom dat je websitebezoekers ‘ontsnappen’

Heb je dus nog geen weggever/E-book op je website om mensen te triggeren hun mailadres achter te laten? Weet je nog niet hoe je je E-mailmarketing zó kunt automatiseren dat het je niet zo onnoemelijk veel tijd kost, of weet nog niet hoe je je social media en blog ‘slim’ kunt inzetten om meer boekingen te krijgen? Dan gooi je veel geld weg, want áls je nu al mensen naar je website weet te trekken, dan laat je ze op dit moment eigenlijk gewoon weer ‘ontsnappen’ omdat ze zich nergens voor aanmelden en vervolgens moet je weer geld investeren om ze opnieuw te bereiken via beurzen, advertenties etc..

Zodra mensen op je website komen wil je ze dus met overtuigende voorbeeldreizen, storytelling, duidelijke websitestructuur, een sterke over ons pagina en een waardevolle gratis reisgids en blogs etc. overtuigen om jouw eigen marketingkanalen te gaan volgen, want dát zijn de tools die je website veranderen van een passieve online brochure naar een verkoopmedewerker die 24/7 actief jouw inbox vult met reisaanvragen. Ook als jij even een dagje vrij hebt :-).

automatisch reisaanvragen in je E mail

Zeker wel mogelijk: iedere ochtend wakker worden met nieuwe reisaanvragen in je E-mail inbox

 

Stap 2: identificeer je meest winstgevende gasten en clone deze

Stel dat iemand je precies kon vertellen aan welke activiteiten je als reisondernemer méér tijd moet besteden en met welke activiteiten je juist moet stoppen als je direct meer winst wilt gaan maken. Dat zou natuurlijk geweldig zijn: minder tijd kwijt zijn aan reisvoorstellen maken voor mensen die tóch niet bij je gaan boeken, waardoor je met minder moeite tóch meer winst maakt.

Het klinkt misschien als een sprookje, maar auteur en topondernemer Mike Michalowicz legt het in zijn boek ‘Profit First’ heel duidelijk uit. Het blijkt namelijk dat bij vrijwel alle bedrijven 89% van de winst afkomstig is van slechts 25% van de klanten. Dat betekent dus dat alle tijd die jij stopt in het schrijven van reisvoorstellen voor die andere 75% van je klanten, je maar 11% meer winst oplevert en eigenlijk zonde van je tijd is.

Beter zou het zijn om je te focussen op het vinden van meer gasten zoals die 25% die sneller boekt, want die zien de waarde in van wat jij te bieden hebt, kosten je het minste tijd en leveren je het meeste op (zowel financieel als qua positief gevoel, want dit is gewoon het type gasten dat het beste bij jou past).

Om je doelgroep beter te kunnen bereiken moet je dus allereerst achterhalen wie jouw ‘ideale gast’ is en hoe je daar een klantprofiel van maakt, zodat je op zoek kunt naar ‘clones’ van deze ideale gast en jouw website, teksten en je hele marketing onweerstaanbaar kunt maken voor die doelgroep.

Stap 3: Wees daar waar je doelgroep is

Voordat mensen tegenwoordig een reis boeken, doen ze uitgebreid online onderzoek. Uit onderzoek van Expedia blijkt dat reizigers gemiddeld zelfs wel 38 verschillende websites bezoeken voordat er daadwerkelijk geboekt wordt. En tijdens dit proces zoeken ze reisinspiratie op tientallen verschillende kanalen: via Google uiteraard, maar ook via social media, YouTube, reisblogs, reviewsites, websites van verkeersbureaus en aanbiedingssites.

Google customer journey toerisme

De vijf fases die mensen doorlopen als ze een reis boeken volgens Google

Volgens Google verloopt dit onderzoek ook nog eens in 4 fases: ‘dreaming’, ‘planning’, ‘booking’ en ‘experiencing’ en in ieder van deze fases hebben mensen behoefte aan verschillende vormen van informatie:

  • Dreaming: via Google en YouTube op zoek naar inspirerende informatie, video’s, blogs, reisverslagen die helpen bij het bepalen van welke bestemming past bij mij, wat is waar en wanneer leuk om te doen?
  • Plannen: Bestemming is gekozen > zoeken naar specifieke datums, vluchten, accommodatie, dingen om te doen, unieke ervaringen.
  • Boeken: op zoek naar makkelijk prijzen vergelijken, kanalen waar ze snel, makkelijk en zo veilig mogelijk kunnen boeken.
  • Experiencing: voorbereiding van de reis, de ervaring zelf en het makkelijk kunnen delen van de ervaringen na de reis.

Best een ingewikkeld proces voor zo’n reiziger dus, maar voor kleinschalige reisorganisaties een enorme kans om dit proces makkelijker te maken. Want door waardevolle informatie te delen op de plekken waar mensen tóch al zoeken, help je hen om de keuze makkelijker te maken en tegelijkertijd word je als bedrijf beter zichtbaar en makkelijker vindbaar voor je doelgroep.

Stap 4: Vertél je doelgroep waarom jouw reizen bijzonder en onderscheidend zijn

Als jij je logo en je bedrijfsnaam weg zou halen op je website, blijft er dan nog iets over waardoor mensen kunnen zien dat ze niet op de site van Sawadee, Djoser, Riksja of [jouw belangrijkste kleinschaliger concurrent] zijn beland? En zijn jouw teksten en beeldmateriaal dan zo sterk dat:

  1. Mensen zich aangesproken voelen door jouw reisaanbod omdat het precies is wat ze zoeken.
  2. Direct een reisvoorstel aanvragen.
  3. En óók nog eens bereid zijn om er een meerprijs voor te betalen?

Vaak is dat niet het geval, want de gemiddelde reisondernemer heeft nu eenmaal een grotere passie voor het organiseren van reizen dan voor tekstschrijven of websites bouwen

Dus wat doe je dan als je een website voor je eigen reisorganisatie maakt? Kijken hoe de grote jongens in de reisbranche het doen natuurlijk! Gevolg? Een heleboel mooie websites, maar niets waarmee je je als kleinschalige reisorganisatie onderscheid van andere reisorganisaties.

Dus wil je jouw doelgroep beter bereiken en meer reizen verkopen? Zorg dan dat je landingspagina’s (voorbeeldreizen), over ons pagina, reisvoorstellen, nieuwsbrieven, social media etc. zo goed in elkaar zitten dat je websitebezoekers niet zelf hoeven te bedenken waarom ze voor jouw reizen moeten kiezen.

Geloof mij, als je mensen die zich aan nog het oriënteren zijn hélpt om voor jou te kiezen door ze exact te vertellen waarom jouw reisaanbod anders is en perfect voor hen, dan levert je dat echt meer boekingen op! Hier lees je hoe soortgelijke kleinschalige reisorganisaties dat aanpakten.

Stap 5: resultaten meten is de beste marketingstrategie

Vaak krijg ik de vraag ‘moet ik wel of niet aan beurzen doen’, ‘gaat SEO me meer boekingen opleveren’, ‘wat is een goede marketingstrategie voor mijn bedrijf’ etc. En er is eigenlijk maar 1 antwoord op deze vraag: er is niet 1 heilige marketingtool die voor iedereen succes oplevert, maar je kunt wel jouw beste marketingstrategie vinden door consequent je resultaten te meten: wat heb ik hierin geïnvesteerd > wat heeft het opgeleverd > wat kan ik aanpassen > herhaal.

Meten is weten

 Als je consequent resultaten meet, weet je precies wat wel en niet werkt in je marketingstrategie

Pak het dus strategisch aan: breng de basis van je website en marketing op orde, stel een doel en werk daar stap voor stap naartoe. Eerst een plan maken, stap voor stap eerst het ene verbeteren, dan het andere, resultaten meten, marketingactiviteiten toevoegen/aanpassen en blijf altijd nadenken over ‘brengt dit mij in contact met mijn doelgroep’ en ‘wat hoop ik hieruit te halen’.

Ook werken aan meer boekingen via je eigen website?

Wil je ook aan de slag met je marketing en website, zodat je je gasten beter bereikt en meer reizen gaat verkopen? Maak dan een afspraak voor een gratis strategiegesprek. Samen kijken we dan in een half uur waar kansen liggen voor jouw bedrijf, en je krijgt van mij minimaal 2 super praktische tips om direct je eigen website en marketing te verbeteren. Tot snel!

handtekening 1

Wendy Assenberg van Eijsden

Wendy Assenberg van Eijsden

// Meer Boekingen Via Je Eigen Website //
Ruim 4 jaar voordat Corona het remote werken bekend maakte, begon ik me te verdiepen in online ondernemen. Ik leerde hoe ik met weinig marketingwerk toch online klanten kon aantrekken en begon het systeem met succes toe te passen bij mijn klanten, allemaal kleinschalige reisorganisaties.

Fast forward naar nu: in de afgelopen jaren heb ik met het succesvolle ´Booking Magnet´ marketingsysteem, al honderden kleinschalige reisorganisaties mogen helpen aan meer online boekingen. Onafhankelijk van fysieke vakantiebeurzen of dure tussenpartijen, en mét de vrijheid om te werken en wonen waar jij wilt (net als ik).

Ook leren hoe je moeiteloos meer boekingen krijgt via je eigen website? Volg een van de praktische trainingen op www.buildyourtravelbizz.com, of check out www.reisbureauwebsite.nl als je een hele nieuwe website nodig hebt.

Marketing- handboek voor kleinschalige reisorganisaties

Wil jij ook meer reizen verkopen via je eigen website? Meld je dan aan voor mijn marketinginspiratiemails. Je ontvangt dan gratis marketingtips en ook het marketinghandboek voor kleinschalige reisorganisaties.

You have Successfully Subscribed!

Share This