‘Koopjesjagers’ kunnen we allemaal wel vinden: biedt je product aan voor bodemprijzen op sites als Vakantiepiraten, HolidayGuru of soortgelijke ‘travel deal sites’ en je krijgt zeker wel boekingen. De vraag is alleen: zijn dat wel de gasten die je wílt aantrekken? Waarschijnlijk niet…

Maar hoe bereik je dan die gasten die écht bij jou passen? Die mensen die niet voor een tientje prijsverschil naar je concurrent rennen en van wie de kans groot is dat ze ook daadwerkelijk boeken als ze een reisaanvraag doen? Dat begint heel simpel: stop met verkopen van je producten aan ‘iedereen met een interesse in bestemming X’ en durf te kiezen voor jouw ‘ideale klant’ (of in het geval van de reisbranche ‘ideale gast’).

Stap 1 om ervoor te zorgen dat je meer van je favoriete gasten gaat bereiken, is het maken van een ‘ideale klantprofiel’ of marketingpersona. In dit blog leg ik je uit wat zo’n ideale klantprofiel inhoudt en hoe het ervoor zorgt dat jouw website en marketing onweerstaanbaar worden voor jouw ideale gasten. Zodat ze direct weten: dit is waar ik mijn reis moet boeken.

Wat is zo’n ‘ideale klantprofiel’ of een ‘marketing persona’ dan? Waar het op neerkomt is dat je je doelgroep omschrijft alsof dit 1 bestaande persoon is: een persoon met een specifiek gezin, woonplaats, leeftijd, misschien zelfs een pasfoto, specifieke voorkeuren, twijfels en dingen die hij of zij belangrijk vindt bij het boeken van een reis. Op deze manier geef je je doelgroep als het ware een gezicht.

Bij alles wat je doet, of het nu gaat om productontwikkeling, teksten schrijven, website bouwen, reisvoorstellen maken, je vraagt je altijd af: “zou mijn ideale gast ‘[voeg hier de naam van jouw ideale gast in]’ dit leuk vinden” of moet ik nog iets toevoegen dat hem of haar overtuigt. En dat maakt je marketing een stuk makkelijker, want ineens komt jouw doelgroep tot leven en praat je tegen een echt persoon in plaats van een ‘vage’ doelgroep.

Online reizen verkopen is makkelijker als je tegen ‘echte’ gasten praat  i.p.v. een ‘vage’ doelgroep

Waarom een ideale klantprofiel maken voor je reisorganisatie?

Je zult zien dat je veel makkelijker marketingbeslissingen kunt nemen als je niet probeert een vage doelgroep te bereiken van ‘30-65 jarigen die graag reizen naar [bestemming x]’, maar als je online jouw passie en expertise kunt delen met een ‘echte’ persoon, net zoals je dat via de mail of aan de telefoon/ Skype zou doen. Je kunt deze mensen dan op je website en in andere marketinguitingen overtuigen met voorbeelden en verhalen die je ook in ‘echte’ gesprekken zou gebruiken.

Onweerstaanbare marketing voor jouw reisorganisatie

 

Met de kennis uit het klantprofiel heb je gouden informatie in handen om niet alleen meer gasten te bereiken, maar ook meer mensen te overtuigen om bij jou te boeken:

1. Als je weet wat je gasten belangrijk/interessant vinden, dan kun je je aanbod nóg aantrekkelijker maken.

2. Je kunt je beter onderscheiden van je concurrenten: als je weet wat de vakantie-ervaringen van jouw gasten bijzonder maakt dan weet je precies wat je moet benoemen in je websiteteksten.

3. Als je weet wat jouw ideale gasten zich vooraf en tijdens de reis afvragen dan kun je die onzekerheden en vragen van tevoren wegnemen.

4. Als je weet waar jouw ideale gasten naar inspiratie en informatie zoeken dan weet je waar je met hen in contact kunt komen.

5. Je kunt hun vragen op je website/blog/social media beantwoorden, zodat je beter vindbaar wordt op onderwerpen waar je ideale gast naar zoekt in Google.

Stap 1: bedenk wie jouw ‘ideale gast’ eigenlijk is

Tijd om te gaan nadenken over joúw ideale gast. Want wie is die persoon eigenlijk? Die gast van wie je zou willen dat ál je gasten zo waren?

Je hebt vast al wel een specifieke persoon in gedachte:

 • Die ene speciale gast van wie je weet dat hij/zij jou en je bedrijf geweldig vindt.
 • Diegene voor wie de prijs niet zo belangrijk is, want hij vindt het de prijs waard.
 • Die goede reviews achterlaat en zijn vrienden over je vertelt.
 • Die misschien zelfs vaker terugkomt met een ander gezelschap of op een later tijdstip.
 • Die zijn vakantiefoto’s en belevingen al tijdens zijn reis op Facebook zet en superenthousiast is.

Misschien heb je nu al wel meerdere concrete personen in gedachte. Dat is helemaal prima! Jouw ideale gast of marketingpersona hoeft niet een echt bestaande persoon te zijn, hij of zij mag best een samenraapsel zijn van een aantal bestaande gasten.

Help, geef me een voorbeeld van een ideale klantprofiel uit het toerisme

Ter inspiratie kun je onderstaand voorbeeld van de marketingpersona’s van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) bekijken. Dit is vrij uitgebreid, want zij hebben van hun ‘ideale gasten’ zelfs een heel paspoort vormgegeven, maar je zult zien dat die paspoorten hun doelgroep wel veel ‘tastbaarder’ maken.

Goed voorbeeld van een marketingpersona uit het toerisme: de marketingpersona’s van het NBTC

Stap 2: maak een ideale klantprofiel van jouw ideale gast

Als je weet wat je gasten belangrijk/interessant vinden, dan kun je je aanbod nóg aantrekkelijker maken en je onderscheiden van je concurrenten. Beschrijf in het profiel van jouw ideale gast daarom:

 1. De voorkeuren van jouw ideale gast
 • Waar en hoe gaat jouw ideale gast normaal gesproken op reis?
 • Hoe ziet zijn/ haar perfecte eindresultaat eruit?
 • Wie heeft invloed op zijn/ haar koopbeslissing en waarom?
 • Wat is voor persona X heel belangrijk / speciale interesses of voorkeuren?
 • Wat wil persona X echt absoluut niet?
 1. Drempels om te boeken

Als je weet wat jouw ideale gasten zich vooraf en tijdens de reis afvragen dan kun je die onzekerheden en vragen van tevoren wegnemen.

 • Waar twijfelt hij/ zij over. Wat houdt hen tegen om bij jou te boeken?
 • Wat voor vragen heeft Persona X met betrekking tot jouw product?
 1. Waar en hoe zoekt jouw ideale gast naar informatie en inspiratie?

Neem een bestaande gast in gedachte en beschrijf hoe hij/zij jou gevonden heeft. Dit zijn de kanalen waar je ook je soortgelijke gasten kunt bereiken.

 • Welke social media gebruikt/volgt persona X?
 • Welke websites gebruikt persona X?
 • Welke woorden gebruikt persona X wanneer hij/ zij naar informatie over [product] zoekt?
 • Welke evenementen/ locaties bezoekt hij/ zij om zich te informeren?

Aan de slag!

Dus… aan de slag: het enige wat je nu nog hoeft te doen is jouw klantprofiel aan de muur naast je bureau te plakken en te zorgen dat vanaf nu al je producten, website, teksten etc. alleen nog maar gericht zijn op het helpen van die éne persoon bij het vinden van zijn of haar ideale volgende reis. En je marketing wordt onweerstaanbaar!

Heb je hulp nodig bij het uitwerken van de marketingpersona of ‘ideale gast’ voor jouw reisorganisatie of heb je geen idee hoe je nu teksten schrijft die jouw ideale gast over de streep trekken? Stel je vragen dan hieronder of stuur me een mailtje.

Ik denk graag met je mee!

Wendy Assenberg van Eijsden
Wendy Assenberg van Eijsden

// Live Anywhere, Work differently //
Ruim 4 jaar voordat Corona het remote werken bekend maakte, begon ik me (geïnspireerd door een jaar wonen en werken in Australië), te verdiepen in online ondernemen. Ik leerde hoe ik met weinig marketingwerk toch online klanten kon aantrekken en begon het systeem met succes toe te passen bij mijn klanten, kleinschalige reisorganisaties.

Fast forward naar nu: in de afgelopen jaren heb ik met het succesvolle ´Booking Magnet´ marketingsysteem, al honderden kleinschalige reisorganisaties mogen helpen aan meer online boekingen. Onafhankelijk van fysieke vakantiebeurzen of dure tussenpartijen, en mét de vrijheid om regelmatig op (inkoop)reis te gaan of tijdelijk te wonen waar je maar wilt! Work differently (online) and yes, you CAN live (or travel) anywhere!

Ook leren hoe je moeiteloos meer boekingen krijgt via je eigen website? Volg een van de praktische trainingen op www.buildyourtravelbizz.com, of check out www.reisbureauwebsite.nl als je een hele nieuwe website nodig hebt.

Marketing- handboek voor kleinschalige reisorganisaties

Wil jij ook meer reizen verkopen via je eigen website? Meld je dan aan voor mijn marketinginspiratiemails. Je ontvangt dan gratis marketingtips en ook het marketinghandboek voor kleinschalige reisorganisaties.

You have Successfully Subscribed!

Share This