Leestijd: 7 minuten
Kleinschalige reisorganisatie onderneemster

Door als reisorganisatie hashtags te gebruiken kun je zomaar het aantal volgers op je social media zien groeien en het aantal boekingen/ reisaanvragen zien stijgen. Als je begrijpt hoe, waarom en welke hashtags werken, kun je beter je doelgroep/ ideale gast bereiken en val je niet weg tussen de concurrentie. Dit artikel legt je uit wat hashtags zijn, hoe je goede hashtags kiest die bij jouw bedrijf passen en op welke verschillende manieren je ze kunt gebruiken in je posts om meer mensen te bereiken. Inclusief tips zodat jij zelf hashtag onderzoek kunt doen.

Wat zijn hashtags

Hashtags zijn een combinatie van het hashtag-symbool (#) en een of meerdere woorden die daar direct achter staan. Door middel van hashtags kunnen posts op social media georganiseerd worden, zodat mensen makkelijk posts kunnen terugvinden over onderwerpen die ze interessant vinden. Mensen kunnen bijvoorbeeld op Instagram zoeken op #travelafrica en dan vinden ze alle berichten op Instagram waarin die hashtag genoemd wordt.

Vooral op Instagram en Twitter zijn hashtags relevant, maar tegenwoordig worden ze ook steeds meer op LinkedIn gebruikt. Als iemand zoekt op een bepaalde # komen er posts van jou als bedrijf omhoog, maar ook van mensen die die hashtag gebruikt hebben in berichten die zij op hun persoonlijke tijdlijn hebben geplaatst. Mensen kunnen ook bepaalde #’s volgen die ze interessant vinden, door te zoeken op een bepaalde hashtag in Instagram en dan op de ‘volg’ knop te klikken.

#neverstopexploring

Voorbeeld van een hashtag zoeken en volgen op Instagram: #neverstopexploring

Waarom moet je hashtags gebruiken

Je kunt hashtags gebruiken om meer mensen uit je doelgroep te bereiken, want ook als ze jouw bedrijfspagina nog niet volgen, maar wel bijvoorbeeld de #’s voor een bepaalde bestemming/ het verkeersbureau voor jouw bestemming of specifieke onderwerpen die ze interessant vinden, dan kun je in beeld komen bij je doelgroep/ ideale gasten. Door voor specifieke #’s te kiezen kun je ook gericht een publiek bereiken wat echt bij je past.

Tip:

Het is goed om zelf ook hashtags voor jouw bestemming(en) te gaan volgen of andere relevante onderwerpen voor jouw doelgroep/ ideale gasten, want dan zie je vanzelf wat andere bedrijven uit het toerisme posten over jouw bestemming, type reizen of thema’s die voor je doelgroep relevant zijn.

Hoeveel hashtags moet ik gebruiken op Instagram en Facebook

Op Instagram zie je vaak een hele lijst met hashtags onder een post staan, terwijl je op Facebook juist vaak maar weinig #’s ziet in een post. Is het ene dan beter dan het andere? Of is het aantal #’s wat je moet gebruiken op Instagram anders dan voor Facebook?

Op Instagram geldt een maximum van 30 hashtags per bericht. Je kunt je hier het beste focussen op wat relevant is voor jouw post (welke onderwerpen/ bestemming/ activiteiten/ doelgroep gaat je post over) en uiteraard geldt, hoe meer hashtags je gebruikt, hoe groter de kans dat iemand één van die hashtags volgt en jouw post vindt. Hashtags op Facebook worden snel als irritant gezien en daardoor worden ze daar ook minder gebruikt, dus als richtlijn kun je 2 #’s per post aanhouden.

Er zijn verschillende meningen over waar je hashtags het beste kunt plaatsen. Je kunt ze ‘in’ je bericht gebruiken (in de lopend tekst of met een enter of witruimte in je bericht opsommen), maar vaak zie je ook dat een opsomming van alle hashtags in de eerste reactie onder de post wordt geplaatst.

#neverstopexploring

Voorbeeld van hashtags op Instagram: opsomming in bericht zelf

Hashtags gebruiken in de reisbranche: praktijkvoorbeelden uit het toerisme

Er is van alles mogelijk als het gaat om het gebruiken van hashtags als touroperator or reisorganisatie. Bekijk hieronder een paar mogelijkheden en haal er je inspiratie uit.

Branded hashtags: de naam van je reisorganisatie als hashtag

#neverstopexploring

De bedrijfsnaam van je reisorganisatie gebruiken in hashtags

Let op: mensen kunnen jouw bedrijf ook vermelden in hun Instagram posts door je ‘handle’ (@bedrijfsnaam) te gebruiken. Zorg er dus voor dat je een goede gebruikersnaam kiest die bijvoorbeeld alleen bestaat uit kleine letters en zonder streepjes, want dat geeft de minste kans op fouten. Zie in de post hierboven hoe @Elizawashere gebruikt wordt in de Instagram post.

Hashtags voor specifieke campagnes

Het kan ook handig zijn om als reisorganisatie je eigen hashtags te bedenken, die je altijd gebruikt in je posts of die je gebruikt voor specifieke promotiecampagnes op Instagram. De hashtag #neverstopexploring is bijvoorbeeld super populair op Instagram. Outdoor kledingmerk The North Face gebruikte dit ooit in een speciale campagne en er worden nog steeds heel veel posts geplaatst met deze #.

#neverstopexploring

Populaire hashtag uit het toerisme op Instagram: campagne hashtag neverstopexploring van The North Face

Binnen Nederland riep outdoor winkel Bever bijvoorbeeld ook de hashtag #buitenisnooitverweg in het leven als onderdeel van een promotiecampagne om hun doelgroep van actieve ‘buitenmensen’ te inspireren vaker naar buiten te gaan (en dan natuurlijk inkopen te komen doen bij Bever ;-)).

Op dit soort campagnehashtags kun je natuurlijk als reisorganisatie heel goed meeliften als jouw doelgroep ook bestaat uit avontuurlijke reizigers of ‘buitenmensen’. Gebruik deze #’s in jouw posts en jouw posts komen automatisch omhoog bij mensen die de hashtags #neverstopexploring en #buitenisnooitverweg volgen.

#neverstopexploring

Hashtag campagne voorbeeld toerisme: Bever gebruikt #buitenisnooitverweg

Een hashtag kan natuurlijk ook spontaan ontstaan: denk bijvoorbeeld aan de door corona ontstane hashtag #droomnureislater waar je nu als reisorganisatie goed gebruik van kan maken in je posts om beter vindbaar te worden bij je doelgroep.

#neverstopexploring

Het begin van een nieuwe hashtag: #droomnureislater

Hashtags over onderwerpen waar reizigers veel naar zoeken

Het is handig om als kleinschalige reisorganisatie of als recreatiebedrijf populaire #’s te gebruiken waar jouw doelgroep/ ideale gasten naar zoeken. Voor de reisbranche kun je dan bijvoorbeeld denken aan namen van bestemmingen/regio’s, activiteiten, of trends waarvan je weet dat mensen er in Google steeds meer naar gaan zoeken.

#neverstopexploring

Hashtags gebruiken die bij de doelgroep van jouw reisorganisatie passen

Hashtags kunnen ook spontaan ontstaan omdat jouw doelgroep ze spontaan gaat gebruiken in hun Instagram posts. Stel dat ik bijvoorbeeld in mijn post spontaan de hashtag #uitzichtopbergen gebruik en de volgende keer begint iemand anders in Instagram in de zoekbalk een term te typen waar het woord uitzicht in staat, dan komen er hashtagsuggesties in beeld waarvan Instagram denkt dat ze relevant zijn voor wat die gebruiker interessant vindt. Het kan zomaar zo gaan dat steeds meer mensen #uitzichtopbergen gaan gebruiken.

#neverstopexploring

Hashtagsuggesties op Instagram

Hashtags kiezen: welke hashtags moet je dan gebruiken als toerisme bedrijf? 

Om te achterhalen welke hashtags je kunt gebruiken voor jouw posts als reisorganisatie kun je het beste een hashtag onderzoek doen, maar onderstaand vind je alvast wat basisrichtlijnen.

1. Kies voor balans tussen veel bereik en relevantie

Het is belangrijk om een balans te zoeken tussen hashtags waar wel veel over gepost wordt of veel naar gezocht wordt (goed bereik), maar je wilt niet ondergesneeuwd raken tussen duizenden posts over algemene hashtags zoals #travel. Misschien zijn er voor jouw bedrijf wel relevantere hashtags die iets minder populair zijn, maar veel relevanter. Denk bijvoorbeeld aan #bijzonderovernachten of #offthebeatentrack.

Wanneer je in de zoekbalk op Instagram een bepaalde # intypt, dan zie je vanzelf hoeveel berichten ermee geplaatst zijn en hoe populair deze hashtag dus is.

2. Korte en krachtige hashtags zijn beter, maar blijf wel zelf nadenken over de relevantie

Is het slim om heel specifieke (lange) hashtags te gebruiken of kun je juist beter heel algemene korte #’s gebruiken zoals #travel? Kort en krachtig is over het algemeen beter, maar denk na over wat voor jóuw reisorganisatie relevant is.

Het gaat vooral om de inhoud: welke #’s gebruikt jouw doelgroep? Denk bijvoorbeeld na over de taal van je hashtags: voor sommige Engelstalige hashtags is er misschien een Nederlands alternatief wat ook relevant is en waar je berichten minder ‘ondergesneeuwd’ raken.

#neverstopexploring
#neverstopexploring

Voorbeeld: de hashtag voor bestemming Australie wordt in het Nederlands minder vaak gebruikt, maar is misschien wel relevanter om jouw ideale gast/ doelgroep te bereiken

Zelf hashtag onderzoek doen

Het beste kun je zelf een hashtag onderzoek doen om vast te stellen welke zoekwoorden voor jou als touroperator relevant zijn. Hieronder vind je een uitleg over hashtag onderzoek voor het toerisme werkt:

In 4 stappen hashtag onderzoek doen voor je reisorganisatie

  1. Zelf brainstormen

Maak een ‘basislijst’ met ideeën op basis van jouw eigen reisaanbod/ bestemmingen/ wat je denkt dat jouw doelgroep interessant vindt.

  1. Kijk bij concurrenten, verkeersbureaus, travelbloggers

Vul je lijst met hashtag ideeën aan door op de social mediakanalen van andere bedrijven in de reisbranche te kijken en daar handige hashtags uit te halen. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op het Instagram account van Tourism Australia of bij een van deze populaire travelbloggers in Nederland: Reisgenie, ikwilmeerreizen en Karlijn Travels.

  1. Onderzoeken wat het bereik en de interactie is van die #’s.

Je kunt natuurlijk gewoon iedere hashtag zelf invoeren in Instagram en kijken hoeveel berichten er zijn/ hoeveel interactie er ongeveer met die berichten is, maar gelukkig zijn er ook allerlei tools en apps beschikbaar om hashtag onderzoek te doen. Onderstaand vind je een greep uit de tools die je kunt gebruiken voor je hashtag onderzoek: om populaire hashtags te vinden, influencers die veel over die hashtags posten, trending hashtags te vinden, gerelateerde hashtags te bedenken etc.:

  1. Een digitale lijst opslaan van jouw belangrijkste hashtags

Sla digitaal een lijst met jouw belangrijkste hashtags op (in volgorde van relevantie bijvoorbeeld), zodat je daar telkens wanneer je een post plaatst makkelijk een selectie van hashtags uit kan kopiëren en plakken naar je post.

#neverstopexploring

Wil jij meer leren over hoe jij zelf aan de slag kunt om je doelgroep beter te bereiken?

In dit blog heb je gezien hoe je als reisorganisatie hashtags op Instagram kunt gebruiken om veel meer mensen uit jouw doelgroep te gaan bereiken.

Wil je vaker tips ontvangen over hoe je als kleinschalige reisorganisatie je doelgroep beter kunt bereiken zonder veel geld uit te geven? Word lid van de Community voor Kleinschalige Reisorganisaties op Facebook of maak een afspraak voor een gratis strategiegesprek. Ik denk graag met je mee!

handtekening 1
Team Build Your Travel Bizz

Marketing- handboek voor kleinschalige reisorganisaties

Wil jij ook meer reizen verkopen via je eigen website? Meld je dan aan voor mijn marketinginspiratiemails. Je ontvangt dan gratis marketingtips en ook het marketinghandboek voor kleinschalige reisorganisaties.

You have Successfully Subscribed!

Share This