Inhoudsopgave
Meer boekingen binnenhalen via je eigen reisbureau website kan zomaar eens makkelijker zijn dan je denkt! Met deze 4 tips kun jij de website van jouw reisorganisatie verbeteren, zodat je meer bezoekers overhaalt om direct te boeken.
Veel van de verbeteringen uit dit blog kun je gratis doorvoeren, want voor meer boekingen heb je echt niet altijd een compleet nieuwe website of een heel team aan internetmarketingexperts nodig!
Tip 1. SEO check – leest Google de juiste woorden op jouw reisbureau website?
Het boeken van een vakantie begint tegenwoordig met een uitgebreide online zoektocht. Er zijn dan ook maar weinig ondernemers in het toerisme die nog helemáál niet overwogen hebben om met SEO aan de slag te gaan: het optimaliseren van je website om beter vindbaar te worden in zoekmachines zoals Google.
Op zijn minst heb je waarschijnlijk wel nagedacht over welke zoekwoorden relevant zijn voor jouw reisorganisatie. En je hebt deze waarschijnlijk ook wel ‘ergens’ in de teksten van jouw reisbureau website verwerkt. Maar staan jouw zoekwoorden eigenlijk wel op de juiste plek?
Alleen al de juiste woorden op de juiste plek maken je website beter vindbaar
Google is een softwareprogramma dat informatie moet verzamelen uit de tekst op een pagina om te weten waar het artikel over gaat.
Als jij met jouw website beter gevonden wilt worden op het zoekwoord ‘stedentrip Lissabon’ bijvoorbeeld, dan moet je het zoekwoord ‘’stedentrip Lissabon’ onder andere terug laten komen in de titel, eerste paragraaf en de subkoppen op je pagina.
Deze subkoppen, ook wel ‘headers’ genoemd, hebben (als jouw website tenminste technisch echt goed in elkaar zit) ‘codetaal’ achter de tekst, waardoor Google snapt welke tekst belangrijk is en waar de tekst over gaat.
Pas op voor deze fouten met headers op je reisbureau website
Om hoger in Google te komen is er nog wel wat meer nodig dan alleen wat zoekwoorden op de juiste plek invoeren, maar als de basis van je website en teksten niet goed in elkaar zit dan zul je merken dat al die andere activiteiten die je uitvoert weinig resultaat opleveren. Super frustrerend natuurlijk, maar vaak is het probleem ‘ ik doe wel iets aan SEO, maar zie geen resultaat’ te herleiden tot minimaal 1 van onderstaande fouten:
1. De zoekwoorden zijn niet op de juist plek ingevoerd in je website – de plekken die Google ook echt kan lezen: title-tags, headers, meta-informatie, urls, interne links etc.
2. De verkeerde zoekwoorden zijn gebruikt (zoekwoorden waar niemand naar zoekt bijvoorbeeld: het is natuurlijk supermooi dat jij een reis hebt naar een heel specifiek gebied in Zuid-Afrika/ Ethiopië/ Suriname/ [vul jouw bestemming in] waar mensen een heel bijzondere tour kunnen doen, maar als je gasten de naam van dat gebied niet weten dan zoeken ze er ook niet naar in Google. Je gasten zoeken echter misschien wel naar de activiteiten die ze er kunnen doen: wijnreis Zuid-Afrika, vogelspotten in Ethiopië, koffieplantage tour Paramaribo)
3. Je (onbewust) concurreert met hele grote reisorganisaties waar je nooit van kunt winnen. Terwijl je je eigenlijk wilt richten op zoekwoorden van je kleinere, lokale concurrenten waar je nog wél van kunt winnen. Zoekwoorden met teveel concurrentie bijvoorbeeld: de Arke’s en TUI’s stoot je niet zo maar van de troon op zoekwoorden als ‘Afrika reizen’, maar joúw ideale gast zoekt misschien naar ‘bijzonder overnachten Afrika’ en dat bieden die grote partijen niet eens aan.
Wil je exact leren hoe je SEO en zoekwoordonderzoek nu wél goed toepast? Zodat ook jij meer bezoekers krijgt? Ga dan niet zitten wachten tot er een SEO groepstraject start: je kunt de Kickstart Je SEO cursus nu ook starten wanneer je wilt.
Tip 2. Zorg dat je klanten kunnen vinden wat ze zoeken
De snelste manier om potentiële gasten weg te jagen van jouw eigen website is door onduidelijk te zijn. Wanneer jouw gasten niet binnen een paar seconden de informatie kunnen vinden die ze zoeken, dan zijn ze meteen weer weg: terug naar die lekker overzichtelijke website van Booking.com, TripAdvisor of je concurrent.
Uit onderzoek van Hubspot blijkt zelfs dat ‘makkelijk kunnen vinden wat ik zoek’ het allerbelangrijkste is voor bezoekers aan een website. Veel belangrijker dan ‘hoe mooi’ de website is bijvoorbeeld.
Belangrijke factoren in het ontwerp van een website
Twijfel je of jouw reisbureauwebsite wel duidelijk genoeg is? Bedenk dan eens welke informatie voor jouw klanten belangrijk is: wat willen zij makkelijk kunnen vinden (de juiste reis die bij hen past bijvoorbeeld, of prijzen en aantal dagen van reizen vergelijken) en hoe kun je ze daar op jouw website met zo min mogelijk ‘klikken’ naartoe loodsen?
DIRECT AAN DE SLAG:
Kijk jouw website eens na met je gasten in gedachte. Of nog beter: vraag je familie, buurvrouw of een eerdere gast eens om ‘fictief’ een bepaalde boeking te maken, contact met je op te nemen, of bepaalde informatie op te zoeken op jouw site en kijk hoeveel moeite het ze kost om te vinden wat ze zoeken: waar raken ze de weg kwijt?
- Snappen ze waar ze informatie over je bestemming of je voorbeeldreizen kunnen vinden?
- Kunnen ze in 1 oogopslag zien wat een reis inhoudt?
- Is het makkelijk voor hen om een reis te vinden die ze leuk vinden?
- Als je tegen hen zegt: vraag een reisvoorstel aan voor [noem hier je populairste reis], kunnen ze dan makkelijk vinden waar ze moeten zijn?
Kunnen ze het niet vinden of kost het ze meer dan 2 à 3 kliks? Dan is er nog ruimte om je website te verbeteren!
Tip 3. Wijs mensen de weg naar de boekingsknop
Om je boekingen te zien stijgen moeten je gasten natuurlijk wel weten hoe ze een reisvoorstel kunnen aanvragen. De beste manier om je gasten rechtstreeks door je website naar de knop ‘boeken’ of ‘reisvoorstel aanvragen’ te leiden is door een duidelijke structuur aan te brengen in je website. Maak het ze zo makkelijk mogelijk om te navigeren op je website.
Op iedere pagina een duidelijke ‘call-to action’
Bedenk per pagina wat mensen daar willen/moeten doen (wat de belangrijkste ‘taak’ is die je wilt dat mensen uitvoeren) en plaats daarvoor een opvallende actieknop.
Denk aan: ‘bekijk deze reis’, ‘vraag reisvoorstel aan’, ‘ik wil teruggebeld worden’ en ‘neem contact op’.
Leid mensen niet af van het boeken
Plaats op productpagina’s (pagina’s met voorbeeldreizen) geen ‘afleidende informatie’ zoals aanmeldopties voor je nieuwsbrief, gratis E-books en social sharing buttons etc.
Websitebezoekers die al zijn aangeland bij de boekingsdetails van een bepaalde reis, zijn de ‘inspiratiefase’ al voorbij. Deze mensen hebben genoeg reisideeën opgedaan en zijn nu op zoek naar meer informatie over een reis. Je doel is dat deze mensen zo snel mogelijk een excursie boeken of een reisvoorstel aanvragen. Je E-book of nieuwsbrief kun je eventueel promoten op de ‘bedankpagina’ nadat de boeking of de aanvraag voor een reisvoorstel is afgerond.
Tip 4. Maak je reisbureauwebsite net zo overtuigend als jijzelf
Regelmatig hoor ik ondernemers met een eigen reisorganisatie zeggen ‘Ja, als ik mensen maar eenmaal aan de telefoon of in de beursstand heb en persoonlijk met ze kan praten dan verkoop ik mijn reizen heel makkelijk, maar mijn website levert me weinig op’.
En dat is een interessant punt, want een goede website is net zo overtuigend als jijzelf. Maar praten gaat ons als reisadviseur vaak een stuk makkelijker af dan teksten schrijven voor de website, dus wat we willen doen is die persoonlijke manier van communiceren en jou als persoon veel beter verwerken in je website.
Laat jezelf zien en deel jouw persoonlijke tips
Laat jezelf zien op de ‘over ons’ pagina en geef persoonlijke tips in blogs en in je dag-tot-dag programma’s.
Iemand die wel al geïnteresseerd is in jouw bestemming of reizen, maar nog twijfelt of hij wel zal boeken trek je over de streep met details en insider tips: deze mensen willen precies weten wat ze van uur tot uur gaan beleven tijdens een excursie of reis en ze willen dus een gedetailleerd programma zien. Maar het gaat natuurlijk niet alleen om de ‘droge feiten’ als in ‘we gaan highlight A en B bezoeken’, maar vooral om wat de ervaring écht bijzonder maakt: en dat weet jij als expert natuurlijk precìes te vertellen in je blogs.
Bewijs dat je betrouwbaar bent
Ben je aangesloten bij partijen die vertrouwen geven bij je klanten zoals de SGR en ANVR? Zet het logo van deze partij dan op jouw eigen reisbureauwebsite neer zodat jouw bezoekers niet verder gaan speuren naar een reisorganisatie die logo’s wél online heeft staan.
Ook door eventuele garanties duidelijk zichtbaar te maken kun je het ‘risico’ van boeken kleiner maken voor je potentiële gasten. Hieronder zie je bijvoorbeeld een creatief voorbeeld van rondvaartorganisatie De Ooievaart in Den Haag waar ik ooit in het bestuur zat: zij hebben een creatieve ‘Mooi Weer Garantie’ bedacht waarmee mensen bij slecht weer gratis kunnen annuleren.
Mooi weer garantie
Van bezoekers boekers maken
Ik weet 100% zeker dat je (wanneer je ze ook daadwerkelijk toepast) met deze 4 simpele tips meer resultaat kunt halen uit jouw website. Er zijn echter nog tientallen andere verbeteringen die je kunt doorvoeren op je website op het gebied van SEO, betere conversie, sterkere teksten, binnenhalen van meer E-mailadressen, overtuigen van je websitebezoekers om daadwerkelijk te boeken, etc. etc.
Die kan ik alleen natuurlijk nooit allemaal kwijt in dit ene blog. Wil jij dat ik eens meekijk naar jouw eigen website? Plan dan een gratis strategiegesprek in. Ik kijk dan specifiek naar verbeterpunten van jouw eigen website en je krijgt van mij minimaal 3 super praktische tips om je eigen reisbureauwebsite en marketing te verbeteren.
// Meer Boekingen Via Je Eigen Website //
Ruim 4 jaar voordat Corona het remote werken bekend maakte, begon ik me te verdiepen in online ondernemen. Ik leerde hoe ik met weinig marketingwerk toch online klanten kon aantrekken en begon het systeem met succes toe te passen bij mijn klanten, allemaal kleinschalige reisorganisaties.
Fast forward naar nu: in de afgelopen jaren heb ik met het succesvolle ´Booking Magnet´ marketingsysteem, al honderden kleinschalige reisorganisaties mogen helpen aan meer online boekingen. Onafhankelijk van fysieke vakantiebeurzen of dure tussenpartijen, en mét de vrijheid om te werken en wonen waar jij wilt (net als ik).
Ook leren hoe je moeiteloos meer boekingen krijgt via je eigen website? Volg een van de praktische trainingen op www.buildyourtravelbizz.com, of check out www.reisbureauwebsite.nl als je een hele nieuwe website nodig hebt.