Leestijd: 6 minuten
Kleinschalige reisorganisatie onderneemster

 

SEO (zoekmachine-optimalisatie) is één van de beste en goedkoopste marketingtools om als kleinschalige reisorganisatie meer boekingen te genereren. Veel kleinschalige reisorganisaties denken dat zij geen kans maken tegen de grotere spelers zoals TUI, Djoser, Riksja/ Better Places etc. maar de praktijk wijst uit dat er hele goede kansen liggen: juíst als kleinschalige reisorganisatie.

SEO brengt jouw ideale klant naar je website

SEO is zo succesvol omdat deze marketingtechniek niet alleen meer bezoekers naar jouw website trekt, maar ook relevante bezoekers. Bezoekers die via SEO op jouw website terechtkomen zijn veel eerder geneigd om over te gaan tot boeking. Dit komt omdat zij al heel gericht op zoek waren naar jouw product in Google.

Wat is SEO eigenlijk, en wat kan het voor jou als kleinschalige reisorganisatie betekenen?

Voor de mensen die nog niets van SEO afweten… SEO is de afkorting voor Search Engine Optimization, ofwel zoekmachineoptimalisatie. Het betekent kortgezegd dat jij jouw website zó inricht, dat mensen die zoeken naar jouw aanbod (jouw bestemming, excursie of type reis), bij jou terechtkomen in plaats van bij de concurrent.

SEO begint bij de juiste basisinrichting van jouw website. Als dit eenmaal staat, hoef jij het alleen maar ‘bij te houden’. Om goed te blijven scoren in Google is hoogwaardige en up-to-date content (productpagina’s, blogs, bestemmingsinformatie) namelijk belangrijk.

Wat maakt SEO zo betaalbaar of zelfs gratis?

In de beginfase is het nodig dat je wat tijd óf geld stopt in SEO. Je wilt bijvoorbeeld een goed zoekwoordonderzoek (laten) doen en je productpagina’s herschrijven op basis van de meest kansrijke zoekwoorden uit het onderzoek. Dit kun je overigens prima zelf doen als je maar weet welke stappen je moet uitvoeren.

Bezoekers naar je website zonder te adverteren

Als jij de basispagina’s van je website SEO-technisch eenmaal goed hebt ingericht dan zullen je hoofdpagina’s uit je menu en je productpagina’s en ‘praktische info’ pagina’s al direct meer bezoekers naar je site gaan trekken. Jij hoeft dan alleen nog maar af en toe nieuwe content (zoals blogs) te plaatsen.

Bloggen kun je zelf: écht waar, het is net als een gesprek voeren op de beurs

En je realiseert het je misschien niet, maar het schrijven van blogs hoeft niet lastig te zijn: aan de telefoon en op beurzen heb je nooit moeite om mensen precies te vertellen waarom een reis zo bijzonder is, of echt iets voor hen toch? Moeiteloos vertel je dan jouw eigen ervaringen ‘toen je daar en daar was met je kinderen’ en je weet exact welke tips mensen enthousiast maken om met jou op reis te gaan.

Maar zodra we die tips op papier moeten zetten en het ‘bloggen’ noemen, lijkt het ineens heel moeilijk. Want waarover moet je dan bloggen en hoe schrijf je dan een goed blog?

Maar eigenlijk is blogs schrijven niet heel veel anders dan een gesprek voeren: je hoeft hier echt geen professionele tekstschrijver voor in te huren, want zelfs als je niet goed bent in schrijven zijn er trucs waarmee jij je teksten zelf kunt schrijven en verbeteren: en DAT maakt SEO een zeer goedkope – of zelfs gratis – marketingtool.

SEO teksten schrijven voor kleinschalige reisorganisatie

3 redenen waarom jij als kleinschalige reisorganisatie iets met SEO moet doen

Zoals ik al zei is het een stuk goedkoper om jouw doelgroep te bereiken door middel van SEO dan bijvoorbeeld met dure advertising, beurzen of samenwerkingen met commissiepartners.

1. Geen advertentiekosten

Wanneer je de basis van SEO begrijpt, hoef je helemaal geen geld uit te geven. Je hoeft je content alleen maar te schrijven en zoekwoorden op de juiste plek in te voeren (titels, in je tekst en afbeeldingen).

2. SEO heeft een blijvend effect, je blijft automatisch bezoekers trekken

Daarnaast is SEO een duurzame strategie. Je hoeft de content maar één keer te creëren en online te zetten. Daarna trek je jarenlang bezoekers via deze content naar jouw website, wat het een veel goedkopere vorm van promotie maakt dan eindeloos te adverteren.

3. Efficient werken: hergebruik je blogs voor social media posts

Je kunt deze content zelfs (her)gebruiken voor jouw social media kanalen, waardoor je nooit meer verlegen zit om ideeën over ‘wat je nu weer moet posten’.

Zet je beperkte tijd en budget slim in: met SEO bereik je meer voor minder geld

Een websitebezoeker die binnenkomt via SEO is in veel gevallen veel waardevoller dan iemand die bijvoorbeeld binnenkomt via een advertentie of met wie je praat op een beurs.

Waarom?

Een SEO-bezoeker heeft een specifieke zoekvraag ingetypt in Google (bijvoorbeeld ‘kleinschalig overnachten Marrakech’) en als die persoon bij jou terecht komt is dat GEWELDIG, want jij biedt precies aan waar die persoon interesse in heeft, dus hoef je ze veel minder te overtuigen om over te gaan tot een boeking.

SEO trekt de juíste mensen naar je website

Dit in tegenstelling tot beursbezoekers bijvoorbeeld, die met een veel minder gerichte ‘zoekvraag’ rondlopen. Je weet nooit van tevoren of iemand op de beurs wel geïnteresseerd is in jouw aanbod (misschien zijn het wel fervente kampeerders en sta jij je tijd te verdoen door gezellig met hèn te praten, terwijl iemand die wèl op zoek is naar jouw type reisaanbod ondertussen vrolijk voorbij wandelt en bij je concurrent aanschuift.

Wanneer je je SEO goed op orde hebt, trek je jouw ‘ideale gasten’ als een magneet naar je website, zonder tussenpartij waar je commissie aan betaalt of eindeloze dagen ‘leuren’ op de beurs. Het resultaat: je houdt zelf meer geld over!

SEO resultaten kleinschalige reisorganisatie

 

“Deze cursus had ik veel eerder moeten doen! Met deze cursus en de hulp van Wendy kan echt iedereen een goede SEO basis ontwikkelen voor zijn/ haar website. ”

Als aanbieder van individuele rondreizen naar Zuid-Afrika, Botswana en Namibië was onze grootste uitdaging om op te vallen tussen de vele andere aanbieders. Hoe kan je nou traffic genereren zonder te concurreren op de voor de hand liggende zoektermen? Welke zoektermen zijn wel slim om op te focussen? En hoe verwerk je dit dan dusdanig op je website dat Google dit ook ziet?

Wendy legt in duidelijke stappen en eenvoudige taal de wondere wereld van SEO uit, en met de Vraag & Antwoordsessies, heb je altijd een goede stok achter de deur.

Sjors Hoogsteder

Mede-oprichter Kuyo Afrika

Maak ik als kleinschalige reisorganisatie wel kans om hoog te eindigen in Google?

Het antwoord is kort: zeker weten! Ook als kleinschalige reisorganisatie kun jij bovenaan eindigen in Google. Jij biedt namelijk iets bijzonders aan wat een grote speler zoals Djoser of Riksja niet kan aanbieden.

Hoe doe ik dat dan?!?  Schrijf voor je doelgroep en kies de juiste zoekwoorden

Als jij je SEO goed inricht (de juiste zoekwoorden kiest, goede teksten schrijft en écht snapt hoe je deze toepast op de verschillende pagina’s van je website) dan ga je zeker hoger scoren in Google.

Een grote reisorganisatie zoals Djoser zal niet zo snel adverteren of optimaliseren op specifieke zoektopdrachten zoals ‘luxe huwelijksreis naar Bali’ maar eerder kiezen voor een algemene zoekterm waar vaker op wordt gezocht zoals ‘Bali reis’.

Precies hier ligt dus de kans voor de kleinschalige reisorganisatie: kies niet voor de ‘algemene’ zoekwoorden waar veel naar gezocht wordt, maar ga voor de zogenaamde ‘longtail zoekwoorden’ die specifieker zijn en waar minder mensen per maand naar zoeken, maar die veel relevanter zijn voor jouw doelgroep en die beter passen bij jouw reisaanbod.

Je kunt tenslotte beter 70 mensen op je site hebben die echt interesse hebben in jouw aanbod dan 3600 die eigenlijk een low budget pakketreis zoeken!

Kingfisher Tours verviervoudigde het aantal bezoekers via SEO (én daarmee ook de boekingen)

Mijn allereerste klant Kingfisher Tours wilde het een aantal jaar geleden meteen goed aanpakken met SEO toen zij de website gingen vernieuwen. Het resultaat: binnen een paar maanden verviervoudigden zij het aantal bezoekers op hun website (en daarmee ook de rechtstreekse boekingen). 

stijgende lijn van boekingen

Dit deden zij o.a. door:

  • Te zorgen dat de nieuwe website ‘technisch’ beter in elkaar zat.
  • Pagina’s van bestaande (voorbeeld)reizen slim aan te passen met de juiste zoekwoorden in titels en teksten.
  • Maar ook door nieuwe pagina’s, structuur en reizen toe te voegen (gebaseerd op een goed zoekwoordenonderzoek, zodat we precies wisten waar mensen wel naar zochten, maar wij geen aanbod voor hadden).
  • En de teksten SEO-vriendelijk te (her)schrijven (yes, met zoekwoorden erin, maar wel alleen die zoektermen waarvoor de concurrentie niet te sterk was).

Nu zijn we inmiddels een paar jaar verder: Kingfisher Tours groeit nog steeds en voornamelijk door boekingen die binnen komen via de zoekmachines. En ook tientallen andere kleinschalige reisondernemers halen inmiddels veel meer bezoekers en boekingen binnen via SEO. Hier lees je hun verhalen.

“Met onze nieuwe website zijn we qua ranking enorm gestegen en de boekingen zijn met meer dan 300% gestegen, zelfs zonder advertising mee te rekenen. Mede dankzij Wendy’s trainingen en advies zit ik nu weer zélf achter het stuur van mijn bedrijf en dat wens ik iedereen toe”.

Miriam Kok

oprichtster van Kingfisher Tours Egypte

Wil jij meer leren over SEO om zelf aan de slag te kunnen?

Dan is de online cursus ‘Kickstart Je SEO’ misschien iets voor jou: in 10 weken ga je aan de hand van praktische video’s en opdrachten aan de slag om jouw eigen website beter vindbaar te maken in Google.  Kijk hier of er binnenkort een groepstraject van start gaat, of start wanneer jij wilt met de individuele SEO cursus inclusief persoonlijke 1-op-1 begeleiding.

Wil je meer weten? Plan dan een gratis strategiegesprek in: ik kijk graag even met je mee of het wel echt iets voor jou is!

 

Inmiddels gingen tientallen andere kleinschalige reisorganisaties je al voor.

 

 

 

handtekening 1
Wendy Assenberg van Eijsden

// Meer Boekingen Via Je Eigen Website //
Ruim 4 jaar voordat Corona het remote werken bekend maakte, begon ik me te verdiepen in online ondernemen. Ik leerde hoe ik met weinig marketingwerk toch online klanten kon aantrekken en begon het systeem met succes toe te passen bij mijn klanten, allemaal kleinschalige reisorganisaties.

Fast forward naar nu: in de afgelopen jaren heb ik met het succesvolle ´Booking Magnet´ marketingsysteem, al honderden kleinschalige reisorganisaties mogen helpen aan meer online boekingen. Onafhankelijk van fysieke vakantiebeurzen of dure tussenpartijen, en mét de vrijheid om te werken en wonen waar jij wilt (net als ik).

Ook leren hoe je moeiteloos meer boekingen krijgt via je eigen website? Volg een van de praktische trainingen op www.buildyourtravelbizz.com, of check out www.reisbureauwebsite.nl als je een hele nieuwe website nodig hebt.

Marketing- handboek voor kleinschalige reisorganisaties

Wil jij ook meer reizen verkopen via je eigen website? Meld je dan aan voor mijn marketinginspiratiemails. Je ontvangt dan gratis marketingtips en ook het marketinghandboek voor kleinschalige reisorganisaties.

You have Successfully Subscribed!

Share This