Leestijd: 6 minuten
Eindeloos reisvoorstellen maken

Vind jij het ook moeilijk om snel én efficiënt een goede blog te schrijven waarmee je jouw websitebezoekers inspireert tot het boeken van een reis bij jóuw reisorganisatie of excursiebedrijf? In dit blog leg ik precies uit met welke technieken je een blog schrijft dat gevonden wordt in Google èn de aandacht van de lezer vasthoudt. Met deze 5 stappen en 3 praktische tips kun jij er een goede blog uitknallen.

Stap 1. Doe een zoekwoordonderzoek en kom erachter wat je gasten écht willen weten

Een blog wordt alleen gevonden in Google door jouw doelgroep als het letterlijk gaat over de onderwerpen waar jouw potentiële gasten naar zoeken. Om er achter te komen over welke onderwerpen je gasten meer willen weten (en waar ze dus naar zoeken in Google) is het belangrijk om een zoekwoordonderzoek te doen. Want jij kunt je wel proberen te verplaatsen in jouw gasten en hoe zij zoeken naar informatie, maar als reisondernemer denk je vaak toch een beetje vanuit je eigen product.

Alleen met een zoekwoordonderzoek kun je achterhalen welke woordcombinaties je gasten écht intypen in Google: je wilt tenslotte niet nét de verkeerde woorden kiezen, waardoor je blogs (die je met zoveel moeite geschreven hebt ;-)) niet gevonden worden.

PRAKTIJKVOORBEELD: KIES EEN GOED ZOEKWOORD VOOR JE BLOG

Stel dat je rondreizen aanbiedt in Portugal en je wilt graag meer familiereizen verkopen. Je kunt dan natuurlijk een blogartikel schrijven over bijzondere wandelvakanties in Portugal voor gezinnen. Maar misschien zoeken mensen helemaal niet naar ‘wandelvakanties in portugal voor gezinnen’; misschien zoeken ze wel naar ‘wandelvakantie portugal met kinderen’. En wellicht hebben ze nog helemaal niet nagedacht of er wel ‘bijzondere wandelvakanties’ zijn in Portugal, maar willen ze eerst weten waar ze überhaupt leuk kunnen ‘wandelen met kinderen in Portugal’. Met jouw heel specifieke artikel over wandelvakanties sla je dan net de plank mis, terwijl je met een blog over ‘wandelen met kinderen in Portugal’ (een algemener onderwerp) misschien wél omhoog zou komen.

Wil jij meer weten over zoekwoordonderzoek en wil je dat iemand je in stappen uitlegt hoe je dit handig aanpakt? In de ‘Kickstart Je SEO’ cursus staat zoekmachineoptimalisatie centraal en vertel ik je met welke tools en technieken jij je ideale gasten bereikt.

Tours in Valencia persoonlijke insteek

Stap 2. Bedenk een goede titel voor je blog

Wanneer jouw blogartikel verschijnt in de zoekresultaten moet je de lezer direct triggeren om meer te willen lezen. Een goede titel met een pakkende tekst en een zoekwoord erin haalt mensen over om op de link naar joúw website te klikken in plaats van op die van je concurrent die boven je staat in Google voor dezelfde zoekopdracht.

Probeer mensen bijvoorbeeld nieuwsgierig te maken door iets in de titel te benoemen waarvan je weet dat jouw ‘ideale gasten’ zich erin zullen herkennen. Wil je het winnen op de prijs, dan noem je bijvoorbeeld in de titel dat je ‘een gouden bespaartip’ deelt. Wat ook goed werkt is om letterlijk je doelgroep te benoemen in je titel, dus bijvoorbeeld ‘Families opgelet: 5 tips voor een leuke vakantie met kinderen in ….’.

Door een doelgroep zoals ‘gezinnen’ te benoemen in je titel, maak je het specifieker en spreek je de mensen aan voor wie de blog bedoeld is.

Hou je paginatitel kort en to-the-point zodat het overzichtelijk blijft voor de lezer en de titel volledig getoond wordt in de zoekresultaten op alle apparaten. Om bij het voorbeeld van wandelvakanties te blijven zou een goede titel zijn “Wandelen met kinderen in Portugal; 5 tips voor een leuke vakantie”.

person holding orange pen 1925536 pexels scaled

Stap 3. Schrijf een sterke inleiding voor je blog

De eerste paragraaf in een blog wordt als eerste gescand door de lezer, samen met de tussenkoppen. Dit stukje tekst bepaalt of de lezer op je blog blijft of vertrekt: ze moeten zich zo sterk herkennen in die eerste zinnen en tussenkoppen dat hun nieuwsgierigheid wordt getriggerd en dat ze denken ‘dit moet ik lezen’. Het is dus heel belangrijk dat je in de introductie meteen duidelijk maakt waar de pagina over gaat en wat de lezer er te weten komt.

Noem in de inleiding van je blog een situatie waar jouw ideale gasten zich in kunnen herkennen zoals “Zoek jij een actieve vakantie voor je familie en vinden jullie het leuk om in de rustige natuur te wandelen?”. De families die wel van een uitdaging houden en zich liever niet in een drukke stad bevinden, maar juist graag de rust opzoeken in de natuur, spreek je meteen aan met deze pakkende intro-zin. Geef daarnaast een tipje van de sluier door alvast 1 tip te noemen.

Review Eshi Travel reisbureauwebsiteNL

Stap 4. Brainstorm eerst over de grote lijnen en ga daarna pas uitwerken


Je hebt in grote lijnen een idee waar je blog over moet gaan, maar AAAAAAAH…. Nu moet het nog op papier. En voor je het weet ben je vervolgens uuuuuuren aan het schrijven en heb je nog steeds geen lekker lopend verhaal op papier staan….

Wat vaak mis gaat bij het schrijven van een blog is dat je probeert het direct helemaal te schrijven zoals het uiteindelijk moet worden. Je verliest je dan in de details en je raakt de grote lijnen kwijt, waardoor je uiteindelijk uren bezig bent en niets af hebt.

Daarom is het slimmer om de basis van je blog eerst in grote lijnen uit te denken en als het ware een grove opzet in paragrafen op papier te zetten, en pas de volgende dag die onderwerpen of paragrafen verder uit te werken.

Een goede methode om zo’n brainstorm aan te pakken is door jezelf 5 vragen te stellen: ik noem dit altijd de 5xW en 1x H methode:

  • Wat (valt er over je blogonderwerp te vertellen/ wat voor tips wil je geven)
  • Waar (vinden mensen de leukste/ meest bijzondere ervaringen rondom jouw blogonderwerp)
  • Wanneer (moeten mensen zorgen dat ze er zijn voor de beste ervaring?)
  • Wie (voor wie is dit vooral leuk/ wie is erbij betrokken)
  • Waarom is dit bijzonder/leuk om mee te maken?
  • Hoe (Hoe kunnen mensen iets met deze tip?)

Deze tactiek van vragen stellen is puur bedoeld als brainstorm, om de basis van je bloginhoud te bedenken en een onderverdeling in hoofdonderwerpen te maken. Het blog krijgt zo vanzelf een beetje vorm op papier. Het is een methode om je creativiteit aan te wakkeren en te zorgen dat je snel een basisopzet hebt staan waarin je niets vergeet te benoemen.

Wil je aan de slag met deze methode en super makkelijk in een half uur je eerste blogartikel schrijven?  Bekijk dan de cursus ‘Bloggen voor meer Boekingen’. Je leert daarin o.a. een contentplanning te maken, makkelijk blogonderwerpen te bedenken en met een speciale videoworkshop schrijf je in een half uurtje jouw eerste blogpost!

Stap 5. Vul je blog aan met bijzondere foto’s

Afbeeldingen maken een tekst pas ècht af en kunnen je gasten net dat beetje extra overtuigen om bij jou een reis te boeken. Jij bekijkt zelf toch ook voorbeeldplaatjes wanneer je een vakantie boekt? En jij wilt toch ook jezelf op die bestemming kunnen inbeelden? Nadat je een aantal bijzondere afbeeldingen hebt gekozen, moet je er wel aan denken deze bestanden te optimaliseren voordat je ze upload op je website. Richt je eerst op het schrijven van een goede blog en besteedt daarna pas aandacht aan het verkleinen van de afbeeldingen op je website.

Schermafbeelding 2022 07 16 om 15.09.05

Let’s do it!

Ik hoop dat deze 5 stappen jou helpen een inspirerende blog te schrijven. Begin in elk geval met schrijven en verbeter je werk terwijl je bezig bent: het hoeft niet in 1x perfect te zijn!

Vind je het toch lastig om daadwerkelijk te starten met bloggen? Bekijk dan de cursus bloggen voor meer boekingen: daarin help ik je stap voor stap met templates, voorbeelden, een lijst met blogonderwerpen EN een videoworkshop waarin je’in een half uur je eerste blog schrijft.

Scherm­afbeelding 2023 07 04 om 11.15.56

Vragen?

Plan dan een gratis strategiegesprek met mij in of word lid van de Facebook Community voor Kleinschalige Reisorganisaties, daar worden regelmatig praktijkvoorbeelden van andere reisorganisaties gedeeld of trainingen en samenwerksessies georganiseerd.

handtekening 1
Wendy Assenberg van Eijsden

// Meer Boekingen Via Je Eigen Website //
Ruim 4 jaar voordat Corona het remote werken bekend maakte, begon ik me te verdiepen in online ondernemen. Ik leerde hoe ik met weinig marketingwerk toch online klanten kon aantrekken en begon het systeem met succes toe te passen bij mijn klanten, allemaal kleinschalige reisorganisaties.

Fast forward naar nu: in de afgelopen jaren heb ik met het succesvolle ´Booking Magnet´ marketingsysteem, al honderden kleinschalige reisorganisaties mogen helpen aan meer online boekingen. Onafhankelijk van fysieke vakantiebeurzen of dure tussenpartijen, en mét de vrijheid om te werken en wonen waar jij wilt (net als ik).

Ook leren hoe je moeiteloos meer boekingen krijgt via je eigen website? Volg een van de praktische trainingen op www.buildyourtravelbizz.com, of check out www.reisbureauwebsite.nl als je een hele nieuwe website nodig hebt.

Marketing- handboek voor kleinschalige reisorganisaties

Wil jij ook meer reizen verkopen via je eigen website? Meld je dan aan voor mijn marketinginspiratiemails. Je ontvangt dan gratis marketingtips en ook het marketinghandboek voor kleinschalige reisorganisaties.

You have Successfully Subscribed!

Share This